2.11.11

KASIM AYI VE SUKRAN GUNU

     Cadilar Bayrami telasi yeni yeni biterken dun aksam mahalle cocuklari "trick or treat" diye gelip uzerlerinde degisik sevimli kostumleri, kollarinda seker torba ve sepetleriyle mevsimin son sekerlerini toplayip gittiler.
Amerika'da guz aylarinda etkinlikler birbirini kovalamaya devam ediyor ve insanlar yavas yavas Sukran Gunu icin hazirlanmaya basladilar bile. Sezon hazirliklarini her yerde gormek mumkun departman magazalarinda Christmas ve Yeni Yil icin susler ve dekoratif urunler de raflarda yerini buldu.
Cogumuzun bildigi gibi Sukran Gunu'nun tarihi Amerika'ya yerlesen ilk Avrupalilarin Kizilderililer'le beraber guz mevsimini, hasati ve dostluklarini kutlamak amaciyla yedikleri yemege/solene dayaniyor. Sonradan Abraham Lincoln tarafindan milli gun olarak ilan edilmistir. Amerikalilar'in cok onem verdigi bir tatil olmakla beraber butun aileleri biraraya getirip guzel sofralar kurulmasina ve aile baglarinin degerini ve anlamini gormeye vesile olur. Sofralarin  vazgecilmez yemegi ise firinda pismis hindidir. Hindi kizilcikla yapilmis sos, ve  et/sebze suyuna eklenen un ve diger malzemelerle hazirlanan 'gravy' adi verilen sos esliginde ve tabii patates puresiyle beraber yenir. Tatli olarak da kremali kabak tarti Sukran Gunu yemegini tamamlar. Sukran Gunu aileleri, arkadaslari ve komsulari sevgi baglariyla biraraya getirir. Ailesi uzakta olanlar, yakinlari olmayanlar arkadaslarinin bazen de komsularinin aileleri tarafindan yemege davet edilir. Evde yemek yapmak istemeyen bazi aileler de restaurantlarda kutlarlar. Amerika'da uzun yillardir yasayan bir Turk olarak Sukran Gunu en sevdigim gunlerden biridir. Gunluk kosusturmacalardan siyrilip ailemizle, guzel bir sofra etrafinda mutlu, guleryuzlu, kahka icinde sohbet edip, sukran ve minnet duygulari icinde olmak bence hazlarin en buyuklerinden biri. Hepinize guzel, saglikli, minnet ve huzur dolu bir hafta diliyorum. Saglicakla kalin!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder